23 آذر 1394 - 13:59
شناسه خبر: 3542
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم وزارت جهاد کشاورزی؛
معرفی ارقام جدید غلات برای اراضی دیم طی برنامه ششم
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم وزارت جهاد کشاورزی از هدفگذاری پنج ساله این موسسه طی برنامه ششم برای معرفی ارقام جدید غلات، حبوبات، دانههای روغنی و گیاهان علوفه ای برای اراضی دیم خبر داد.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از خبرگزاری موج، صابر گلکاری افزود: طبق این برنامه پنج ساله، به طور میانگین معرفی پنج رقم جدید گندم، چهار رقم جو، پنج رقم حبوبات، سه رقم جدید دانههای روغنی و سه رقم جدید علوفه دیم پیش بینی شده است.
وی برای نیمه دوم امسال نیز پیش بینی کرد این موسسه چهار رقم گندم و یک رقم جو برای کشت در اراضی دیم در دست معرفی دارد.
گلکاری گفت: رقمهای گندم دیم برای اقلیمهای سردسیر، معتدل سرد، نیمه گرمسیر و گرمسیر کشور معرفی شده و از ویژگی تحمل خشکی و کارایی مصرف آب بالا برخوردار هستند.
وی ادامه داد: رقمهای جدید گندم و جو دیم که تا پایان امسال معرفی میشوند، دارای سازگاری بهتر با مناطق هدف و پتانسیل عملکرد بالاتری نسبت به ارقام تجاری موجود هستند ضمن آن که از کیفیت نانوایی بهتری برخوردار میباشند.
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، متوسط ظرفیت عملکرد ارقام جدید گندم دیم را در مناطق سردسیر 2500 کیلوگرم در هکتار و در مناطق معتدل و گرمسیر 3500 کیلوگرم در هکتار عنوان کرد.
وی اظهار داشت: یک رقم جدید جو نیز برای کشت در مناطق سردسیر کشور معرفی خواهد شد.
گلکاری با اشاره به این که طی سال 93 و نیمه نخست سال 94 نیز تعداد 10 رقم جدید از محصولات مختلف برای کشت در اراضی دیم کشور معرفی شده است، تصریح کرد: این ارقام شامل چهار رقم جدید گندم با اسامی باران، قابوس، آفتاب و هشترود، یک رقم جو به نام انصار، سه رقم نخود با نام عادل، سارال و ثمین، یک رقم خردل روغنی به نام صادق با کیفیت کانولا و یک رقم ماشک با نام ماشک لامعی به عنوان علوفه دیم است.
وی افزود: رقم جدید گندم دیم با عنوان آفتاب برای کشت در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری کشور و رقم هشترود که رقم زمستانه است، برای کشت در نواحی سردسیر کشور مناسب است.
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، رقم جدید نخود موسوم به ثمین گفت: نخستین رقمی است که برای کشت بهاره در اراضی دیم مناطق سردسیر معرفی شده است.
وی در مورد رقمهای جدید دانههای روغنی نیز اذعان داشت: در نیمه نخست امسال، رقم جدید خردل روغنی موسوم به صادق با عملکرد 900 کیلوگرم در هکتار برای اراضی دیم معرفی شد که در مقایسه با رقم قبلی که عملکرد آن 720 کیلوگرم در هکتار بود، 25 درصد افزایش عملکرد نشان میدهد.
گلکاری در همین حال کیفیت خردل روغنی معرفی شده را در حد روغن کانولا دانست.
وی در مورد ماشک لامعی گفت: این رقم برای کشت پاییزه در مناطق سردسیر کشور مناسب است و در حال حاضر در مرحله تکثیر بذر قرار دارد.
گلکاری اعلام کرد: موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با همکاری پنج ایستگاه اصلی و 9 ایستگاه فرعی، تا کنون 41 رقم جدید از محصولات غلات، حبوبات، دانههای روغنی و گیاهان علوفه ای دیم را معرفی کرده است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت کشاورزی دیم با توجه به شرایط کم آبی کشور گفت: بیش از 85 درصد اراضی دیم، بارشی کمتر از 400 میلی متر در سال دریافت میکنند که یک سوم متوسط بارش جهانی است.
گلکاری با بیان این که در سالهای اخیر به علت خشکسالی و افزایش دما، در محیط رشد محصولات اراضی دیم، تنشهای محیطی شدت بیشتری یافته و پوشش اراضی دیم کشور در حال گسترش میباشد، اظهار داشت: در سال زراعی جاری، در خواستی از استان فارس برای ارائه و معرفی ارقام دیم دریافت کردیم، زیرا 270 هزار هکتار از اراضی آبی این استان به دلیل نبود آب کافی به سمت کشت ارقام دیم رفتهاند و ما نیز با برنامه ریزی انجام شده، بذر مورد نیاز برای کشت ارقام دیم در این مناطق را تأمین کردیم.
وی اعلام کرد: موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با تلاش محققان، برای مقابله با شرایط خشکی در مناطقی که توانایی تأمین آب مورد نیاز برای کشت محصولات کشاورزی را از دست دادهاند، رقم گندم تک آب را معرفی کرده است.
گلکاری این رقم را برای کشت در مناطقی که امکان تأمین آب برای یک یا دو نوبت آبیاری تکمیلی را دارند، مناسب دانست و افزود: رقم گندم تک آب در سال زراعی 94-93 در مزارع استان کردستان کشت شد که با دو نوبت آبیاری عملکردی معادل 3700 کیلوگرم در هکتار را تولید کرد.
وی درباره عملکرد تولید اراضی دیم نیز گفت: در سال زراعی 94-93 متوسط عملکرد تولید غلات در اراضی دیم حدود 1200 کیلوگرم در هکتار بود و در عین حال بعضی از مزارع عملکرد 3800 تا 4200 کیلوگرم داشتند.
این مقام مسوول اضافه کرد: در حال حاضر برنامههای متعددی برای پر کردن فاصله تولید بین ظرفیت ژنتیکی ارقام و متوسط تولید در اراضی دیم کشور در دست اقدام است.
وی در بخش حبوبات، متوسط عملکرد تولید نخود در اراضی دیم را 600 کیلوگرم و عدس 630 کیلوگرم در هر هکتار عنوان کرد.